Wat hebben we hiervoor gedaan in 2017?
Inzet Klijnsmagelden
In 2017 heeft de gemeente van het rijk extra gelden ontvangen met als doel om alle kinderen in minimagezinnen meer mee te kunnen laten doen aan de samenleving. Samen met de maatschappelijke partners is een plan van aanpak opgesteld. Afgesproken is dat we de komende jaren enerzijds ervoor zorgen dat de gemeente kinderen in armoede dezelfde kansen biedt als hun leeftijdsgenootjes en anderzijds wil de gemeente het bereik onder kinderen in armoede verhogen. In 2017 hebben we o.a. bereikt:
- Plan van aanpak is geïmplementeerd en gedeeld met alle maatschappelijke organisatie en scholen;
- De Pas van Dronten is uitgebreid met ontbrekende producten voor kinderen om op school mee te kunnen doen (naast deelname aan sport en cultuur wat al met de Pas mogelijk was);
- Het tegoed voor kinderen op de Pas is verhoogd én alle scholen in Dronten zijn aangesloten op de Pas;
- Beste idee van Dronten is uitgebreid qua budget zodat er meer initiatieven (mede gericht op kinderen in armoede) kunnen 'winnen';
- Communicatie over de regelingen is versterkt (o.a. met nieuwe communicatie-uitingen gericht op kinderen);
- Alle vrijwilligers van maatschappelijke partners die met (gezinnen met) kinderen werken en professionals op circa 24 scholen zijn getraind in het vroegsignaleren van armoede bij kinderen;
- Er is een netwerkregisseur armoede aangesteld die periodiek overlegt met de maatschappelijke partners hoe er meer kinderen gevonden kunnen worden.
In 2018 gaan we verder op deze ingeslagen weg.
Minima-effectenrapportage uitgevoerd
Er is een minima effecten rapportage uitgevoerd met als doel inzicht te geven in de koopkracht van de armste groepen in de gemeente en inzichtelijk te maken welke groepen huishoudens in de gemeente goed profiteren van de verschillende (landelijke en lokale) inkomensondersteunende maatregelen en welke groepen minder goed.
De komende periode worden de drie transities en armoedebeleid 2015-2018 geëvalueerd en start een doorontwikkeling van het sociaal domein. De resultaten van de minima effectenrapportage zullen daarin worden meegenomen. Waar relevant zullen de aanbevelingen uit het rapport een plek krijgen in het nieuwe beleidsplan Sociaal domein 2019-2022 die aan uw raad ter besluitvorming wordt voorgelegd.
Algemeen Maatschappelijk Werk
Voor het wegwerken en het beheersen van de wachtlijsten is aan Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland vanaf 1 november 2016 gedurende 3 jaar een subsidie toegekend van € 46.000 per jaar. De extra inzet heeft effect gesorteerd want per 1 december 2017 bestaat er geen wachtlijst meer. Overigens is de verwachting dat de extra middelen gedurende de toegekende periode nodig zullen blijven om te voorkomen dat er weer een wachtlijst ontstaat.