Wat hebben we hiervoor gedaan in 2017?

Tijdelijke capaciteitsuitbreiding jeugd

In 2016 werd een formatieonderzoek uitgevoerd bij sociale zaken en bij het team van de gidsen jeugd. De uitkomst van dit onderzoek bevestigde de dagelijkse praktijk, namelijk dat er te weinig capaciteit was om de taken in het kader van de Jeugdwet uit te voeren op het kwaliteitsniveau dat wij willen. Er is daarom een bedrag van € 480.000 vrijgemaakt om dit probleem te ondervangen. Het betreft tijdelijke middelen voor de duur van 2 jaar. Er werd snel begonnen met de werving en selectie van nieuwe medewerkers, waarvan de eersten in maart-april 2017 gestart zijn. Er is een aantal nieuwe gidsen jeugd aangesteld, en er is ook ingezet op secretariële en administratieve capaciteit. De effecten van deze uitbreiding zijn positief. Er zijn geen medewerkers meer uitgevallen vanwege de hoge werkdruk, inwoners worden sneller geholpen en er is meer ruimte voor de gidsen om eenvoudige hulpvragen zelf af te handelen in plaats van door te verwijzen.

Toegang, werkwijze en preventie jeugd

De Dronter Koers is bekend in geheel Flevoland en zelfs buiten onze provinciegrenzen. Er is dan ook veel belangstelling voor onze werkwijze en inzet op preventie. In de afgelopen maanden zijn we met enige regelmaat benaderd om meer informatie te geven en/of mee te werken aan onderzoeken en werkbezoeken. Uit de opname van het praktijkverhaal vanuit Dronten in het landelijke digitale magazine "Van nul tot later als ik groter ben" blijkt de landelijke waardering voor onze inzet op preventie. In deze publicatie zijn 15 praktijkverhalen en een artikel over werkende factoren opgenomen.

In 2017 is de inzet van de preventieve activiteiten Sterk in de Klas en het Schoolmaatschappelijk Werk voor de jaren 2017 en 2018 tijdelijk opgehoogd omdat niet meer voldaan kon worden aan de vraag. Daarnaast is een schoolmaatschappelijk werker/gids op Het Perron gestart vanuit de tijdelijke capaciteitsuitbreiding jeugd.
In de deelovereenkomst preventie wordt in 2018 voorzien in informatieavonden voor ouders door verloskundigen en extra ambulante begeleiding voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, ter versterking van de voorschoolse aanpak.
Verder is in 2017 de pilot echtscheidingen uitgevoerd. De pilot voorziet in een aanbod op maat voor jeugdigen en hun ouders in complexe echtscheidingen. Onder meer zijn groepstrainingen uitgevoerd.
De pilot op het AZC, ter voorbereiding op de overdracht van de taken van jeugdhulp op het AZC naar de gemeente, is in 2017 uitgevoerd en loopt door in 2018.

De pilot versterking toegang is positief geëvalueerd. In de pilot ondersteunen gidsen Veilig Verder gezinnen (m.b.v. de methodiek Samen Veilig) met als doel de veiligheid in het gezin te herstellen in het vrijwillig kader. Vanaf 2018 is de pilot ingebed in onze lokale toegang. In 2015 en 2016 werden gemiddeld 22,5 trajecten per jaar uitgevoerd door de gecertificeerde instelling, in het pilotjaar waren in september (evaluatiemoment) al 26 trajecten door onze gidsen Veilig Verder gerealiseerd. De tevredenheid van de lokale toegang over werkwijze nam in de pilotperiode aanzienlijk toe.

Eind 2017 is een traject gestart met Windesheim Flevoland om te komen tot een meerjarig onderzoek naar de effecten van de inzet op preventie op langere termijn. In januari 2018 wordt de onderzoeksopzet opgeleverd.