Wat hebben we hiervoor gedaan in 2017?

Statushouders

Stijgende taakstelling

Tot en met 2016 is de taakstelling voor de gemeente Dronten gestegen. Alhoewel de instroom in 2017 weer daalt, is in totaal de doelgroep gegroeid. Dit vraagt van de gemeente meer inzet om iedereen te begeleiden.

Onderstaande tabel geeft de taakstelling van de afgelopen jaren weer.

2012

2013

2014

2015

2016

2017

11

27

38

70

103

55

Integrale aanpak

Vanwege de verhoogde toestroom van statushouders naar de gemeente Dronten zijn er diverse acties ingezet om het integratieproces van statushouders te verbeteren. Om de juiste invulling te geven aan de begeleiding naar werk is een extra fte ingezet als regisseur. Daarnaast worden er sinds 2016 taal-werk trajecten bij Impact ingekocht voor deze doelgroep. Tevens is een extra fte in de vorm van een trainee ingezet die een proces is aangegaan met statushouders en organisaties om vanuit en samen met de samenleving de integratie van statushouders te verbeteren. Er is opgehaald waar de knelpunten liggen en er is een begin gemaakt met de verbetering van de integratie. Organisaties en statushouders gaan in 2018 samen met de gemeente aan de slag met de verdere uitvoering. De gemeente heeft hierin een regierol. Met dit proces wordt invulling gegeven aan de extra benodigde begeleiding. Hiervoor wordt dan ook het budget vanuit het Rijk voor extra begeleiding ingezet.

Versterking algemene voorzieningen Wmo

Bij de Voortgangsrapportage heeft de raad extra middelen uit het Wmo-budget beschikbaar gesteld voor verdere versterking en intensivering van de algemene vrij toegankelijke voorzieningen.
Voor de inzet van deze middelen is een uitvoeringsprogramma Sociaal Domein 2017-2018 gemaakt die gebaseerd is op de maatschappelijke agenda van gemeente en maatschappelijke partijen. Zwaartepunt van dit uitvoeringsprogramma ligt bij preventie en vroegsignalering waarbij het uiteindelijke doel is om tot afschaling van (individuele) maatwerkvoorzieningen te komen. Concreet hebben we dit najaar de volgende stappen gezet:

  • met de GGD en De Meerpaal-Welzijn is een programma gezonde leefstijl ontwikkeld die we in 2018 gaan uitvoeren;
  • met de Meerpaal is gestart met een nieuwe landelijke werkwijze 'Welzijn in de wijk' (vergelijkbaar met een moderne variant van het opbouwwerk). Dit houdt in het stimuleren van sociale samenhang, het activeren van informele steun en hulpbronnen en het bevorderen van de participatie en emancipatie van bewoners;
  • bij de jaarlijkse dag van de Mantelzorg hebben we dit jaar voor het eerst een 'compliment' ter waarde van € 80,- via de Dronter Pas aan alle mantelzorgers beschikbaar gesteld;
  • in het kader van arbeid en mantelzorg heeft de gemeente een erkenning gekregen als een 'mantelzorg vriendelijke' organisatie. De gemeente heeft hierin een voortrekkersrol genomen; een aantal bedrijven en organisaties (waaronder De Meerpaal en Schaap Holland) zal dit voorbeeld volgen in 2018;
  • om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan hebben onze thuiszorgorganisaties (met name Familiehulp) de taak gekregen om naast de uitvoering van de reguliere huishoudelijk hulp te inventariseren waar deze inwoners nog meer behoefte aan hebben. Vervolgens gaat 'Vraag Elkaar' met deze vragen aan de slag.

Integraal Jeugdbeleid

In Dronten West is aan het Beursplein een permanente ruimte gevonden voor een chillpoint voor jongeren. Tot maart 2017 maakten de jongeren gebruik van het semipermanente schoolgebouw De Vierlander. Het chillpoint aan het Beursplein is wekelijks op verschillende avonden geopend voor jongeren. De jongerenwerkers van de Meerpaal zijn aanwezig tijdens deze avonden. Inmiddels maken ruim 80 jongeren gebruik van het chillpoint. De jongerenwerkers van de Meerpaal benutten de ruimte in ook voor het organiseren van themabijeenkomsten voor jongeren.
De raad heeft afgelopen najaar gevraagd om de mogelijkheden na te gaan voor een chillpoint in Swifterbant. Samen met ondermeer de jongerenwerkers van de Meerpaal wordt dit in de eerste helft van 2018 uitgewerkt.

De gemeente Dronten en de Fatih moskee hebben goede contacten en werken constructief samen, met name op het terrein van jeugdbeleid. Vanuit deze samenwerking is het idee ontstaan om een groep van 10 Turkse jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar deel te laten nemen aan de weerbaarheidstraining Diamant. De training is verzorgd door de Stichting Interculturele Participatie en Integratie (SIPI). De Diamant-training bestaat uit een tiental interactieve bijeenkomsten waarin onder begeleiding van twee ervaren trainers wordt gewerkt aan onder meer het zelfvertrouwen van de jongeren, het vergroten van het incasseringsvermogen en het hanteren van conflicten.

De positie van de jongerenwerkers van De Meerpaal binnen de Dronter Koers is in 2017 verstevigd. De jongerenwerkers zijn beter aangesloten op de wijkteams; er wordt vaker over en weer doorverwezen. Ze signaleren problemen vroegtijdig, zetten in op de eigen kracht van jongeren en verwijzen waar nodig door naar de juiste hulpverlening. Hiermee spelen zij een belangrijke rol in het zogenaamde "voorveld".  

Cliëntinitiatief jeugdhulp

Een aantal ouders heeft aangegeven dat de aanpak in de Dronter Koers en daaraan gekoppeld de ondersteuning die ingekocht is door de gemeente voor de vraag van hun kind niet voldoende passend is. Het betreft een specifieke doelgroep. De gemeente heeft de ouders gevraagd een plan op te stellen om hierin verbetering aan te brengen. De ouders hebben hieraan gehoor gegeven en het plan heeft geleid tot de pilot levensloopregisseur autisme (verwerkt in de deelovereenkomst Preventie).

Cliëntenparticipatie

De OBD beschikt inmiddels over extra personele ondersteuning in de vorm van een secretaris. Verder zijn de gemeente en OBD in gesprek over de ondersteuning van het OBD na 2018.