Wat wilden we bereiken in 2017?

Transitie Sociaal Domein

Toekomstbeeld 2018

In 2018 zijn wij als gemeente geslaagd in het overhevelen van de nieuwe taken binnen het sociaal domein die met de komst van de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet aan de gemeente zijn overgedragen. Deze overheveling vraagt om een sterke verandering in de inrichting van het sociaal domein. In 2018 hebben we hier een flinke slag in gemaakt. We hebben de drie ‘transities’ integraal aangepakt en onderling heeft kruisbestuiving plaatsgevonden. Ook hebben we de verbinding met andere beleidsvelden die raakvlakken hebben met zorg, jeugdhulp en werk (o.a. gezondheidsbeleid, wonen en zorg, onderwijs, sportbeleid, armoedebeleid en jeugdbeleid) effectief vormgegeven. Het doel is om in brede zin de eigen kracht of eigen regie van samenleving, gezin of persoon te behouden of te vergroten. En zo nodig begeleiding, hulp of ondersteuning mogelijk maken voor mensen in een kwetsbare positie.

Jeugdbeleid

Toekomstbeeld 2018

Jongeren ontwikkelen zich zelfstandig in een veilige omgeving tot volwassenen, die hun verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Hierbij hebben ze de overheid minimaal nodig, ze vinden zelf hun weg in hun proces tot volwassenheid. Jongeren bepalen zelf van welke verenigingen (sport), instellingen en organisaties zij activiteiten en/of diensten betrekken. Soms hebben jongeren een steuntje in de rug nodig of dreigen ze op het verkeerde pad terecht te komen. Voor deze jongeren zijn er ondersteuningsmogelijkheden en worden er preventieve activiteiten georganiseerd.

Jeugdwet

Toekomstbeeld 2018

In 2018 bieden we kinderen en jongeren in Dronten die hindernissen ondervinden bij het opgroeien passende ondersteuning. Jeugdigen met opgroeiknelpunten en ouders met opvoedproblemen worden zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving ondersteund en geholpen. Kindermishandeling wordt voorkomen en bestreden. Tot slot is de uitvoering van de Jeugdwet in 2018 een integraal onderdeel van het sociaal domein.

Participatiewet

Toekomstbeeld 2018

In 2018 hebben zoveel mogelijk mensen werk dat past bij wat zij kunnen. We bieden hierbij ondersteuning voor zowel mensen met een korte als met een langere afstand tot de arbeidsmarkt. Doordat de doelgroepen van de Wsw, Wajong en Wwb vanaf 2015 als één doelgroep onder de Participatiewet vallen, wordt de groep mensen die langdurige zorg en ondersteuning van de gemeente nodig heeft groter. De lokale dienstverlening richting werkgevers is verder ontwikkeld en ingebed in de regionale samenwerking. We werken samen met ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden in de arbeidsmarktregio’s in Flevoland en Regio IJssel-Vecht.

Minimabeleid

Toekomstbeeld 2018

De gemeente biedt een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft, maar vermijdt uitholling van eigen kracht en initiatief door het garanderen van rechten. We zetten laagdrempelige instrumenten in die een beroep op duurdere maatwerkvoorzieningen voorkomen en participatie bevorderen. Voor mensen zonder werk en inkomen werken we ook in 2018 nog steeds met een activerend beleid, dat gericht is op arbeidsparticipatie en begeleiding naar de arbeidsmarkt. Er zijn meer kansen voor kinderen die opgroeien in situaties waar ouders te weinig inkomen hebben om deel te nemen aan sport, spel, kunst en cultuur in Dronten.

WMO 2015

Toekomstbeeld 2018

In 2018 zijn de sociale samenhang, familiezorg, vrijwilligerswerk en veiligheid en leefbaarheid in de gemeente Dronten vergroot en wordt huiselijk geweld voorkomen en bestreden. Inwoners met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen worden zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving ondersteund om zelfredzaam te zijn en mee te kunnen doen aan de samenleving. Opvang, zoals maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg, zijn goed en transparant.

Vrijwilligers- en familiezorgbeleid

Toekomstbeeld 2018

In 2018 zijn er voldoende (opgeleide) vrijwilligers die de toenemende vraag naar vrijwilligers kunnen invullen. Het ondersteuningsaanbod voor vrijwilligers is gevarieerd en maatwerk is mogelijk. De ondersteuning aan vrijwilligers en familiezorgers is op een laagdrempelige, makkelijk toegankelijke manier ingericht met als doel mensen (indien nodig) te ondersteunen totdat zij op eigen kracht weer verder kunnen. De ondersteuning is zo dichtbij mogelijk georganiseerd. Vrijwilligers en familiezorgers zijn belangrijk in het behouden of verwerven van eigen kracht voor zoveel mogelijk hulpbehoevende inwoners van de gemeente Dronten. Daardoor spelen zij ook een rol in het voorkomen van ingewikkelde en langdurige zorg. Juist om deze reden is het belangrijk om niet alleen de geboden ondersteuning door vrijwilligers en familiezorgers te waarderen, maar ook om te voorkomen dat vrijwilligers en familiezorgers overbelast raken en daardoor zelf ondersteuning nodig hebben.

Voor- en vroegschoolse educatie en peuterspeelwerk

Toekomstbeeld 2018

Wij faciliteren het voor en vroegschoolse educatie en peuterspeelzaalwerk. Voor- en vroegschoolse educatie en peuterspeelzaalwerk ondersteunen kinderen vroegtijdig in hun ontwikkeling en verminderen de inzet van (zwaardere) ondersteuning of hulp op latere leeftijd.