Wat hebben we hiervoor gedaan in 2017?

Cultuur

In 2017 zijn activiteitensubsidies cultuur verleend aan Stichting Wende, dansschool Joy-4All, Internationaal Zomerfestival en Flevotruckerstour. Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft 10 keer een concert gespeeld op het carillon van het gemeentehuis. Voor het onderhoud van de kunst in de openbare ruimte is er een onderhoudsplan. Het onderhoud wordt uitgevoerd door het bedrijf Kunstwacht. Met de provincie Flevoland zijn in 2017 afspraken gemaakt over de komst naar Dronten van een landschapskunstwerk. Dit kunstwerk zal in 2018 worden gerealiseerd. Het werk wordt een monument voor 100 jaar Zuiderzeewet.

In 2017 is besloten om de overeenkomst met kunstuitleen G-Art uit te breiden. Met ingang van 2018 zal een groter aantal kunstwerken van G-Art te zien zijn in de vergaderkamers van het gemeentehuis. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke of psychische beperking. Deze kunstenaars maken hun werk in verschillende ateliers in de regio onder begeleiding van professionele kunstenaars.
G-Art is een bedrijf zonder winstoogmerk.

Op 30 maart 2017 heeft de raad het document “Cultuurvisie Dronten. Supplement 2017” vastgesteld. Het document beschrijft de lokale visie op cultuur, cultuureducatie, erfgoed en een burgerpanel voor cultuur. In een bijlage bij het document is een aantal actiepunten voor cultuur opgenomen. Dit heeft onder meer geleid tot verhoging van het budget voor cultuursubsidies en het instellen van een fonds voor kunstaankopen (met ingang van 2018). In december 2017 is een digitaal burgerpanel gestart. De eerste enquête van dit burgerpanel gaat over Theater De Meerpaal. We willen graag weten welke ideeën onze inwoners hebben voor het theater.

Cultuureducatie in het primair en secundair onderwijs wordt geleverd door De Meerpaal Kunstwerkplaats. Culturele vaardigheden zijn belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en dragen bij aan het ontwikkelen van andere vaardigheden. De Meerpaal Kunstwerkplaats heeft een onderzoek uitgevoerd naar de wensen van de scholen bij het onderwerp cultuureducatie. Dit heeft geleid tot een andere werkwijze en vernieuwing van het aanbod. In het aanbod staan niet de traditionele culturele disciplines centraal, maar de culturele competenties van de leerlingen (zoals beleven, maken, reflecteren en presenteren). Hierdoor verbetert de aansluit van cultuureducatie bij de wereld van het onderwijs.

Op 24 mei 2017 heeft De Meerpaal een wandschildering van Pierre van Soest feestelijk onthuld. Deze wandschildering is door de kunstenaar in 1967 aangebracht op twee metalen deuren van de “oude Meerpaal”, maar na een verbouwing van De Meerpaal in 1988 is het kunstwerk in een opslag verdwenen. Het bedrijf Art Conservation heeft eerst de cultuurhistorische waarde van de wandschildering onderzocht en later de schildering schoongemaakt en geconserveerd. Na 50 jaar is het kunstwerk opnieuw in De Meerpaal te zien. Het werk is, als cadeau voor het 50-jarig bestaan van De Meerpaal, in eigendom overgedragen aan De Meerpaal.

Op 9 september 2017 verscheen de publicatie “Monumenten Magazine. Erfgoed in Dronten”. Het magazine is vijftig pagina’s dik. In het magazine zijn foto’s van de gemeentelijke monumenten te zien en worden de monumenten kort beschreven. We kunnen lezen over de bijzondere geschiedenis van de gemeente Dronten en er zijn verschillende interviews met personen die iets kunnen vertellen over het waardevolle erfgoed. Het motto van het magazine is de uitspraak “Het wordt nu de kunst voor Dronten om mooi oud te worden”.

Eind 2016 heeft de gemeente de sculptuur “Vluchtelingen” van beeldend kunstenaar Nel van Lith gekocht. Dit beeldhouwwerk is op 11 oktober 2017 geplaatst in het Heuvelpark in Dronten. Volgens de kunstenaar is het kunstwerk zowel een symbool voor migratie als voor het open en diverse karakter van de gemeente Dronten.

Vervangingsinvesteringen Meerpaal

Geen nieuwe ontwikkelingen, hierover zijn in 2015 afspraken vastgelegd. Financieel speelt dit pas vanaf 2020.

Ontwikkeling MFG Swifterbant

Voor het MFG Swifterbant is 2017 een bewogen jaar geweest, maar wel met een duidelijk resultaat. Er gaat een MFC met circa 30 huurwoningen komen op de locatie 'Kombuis'. De verdere invulling die nu wordt voorbereid gaat uit van een rol van OFW voor de sociale huurwoningen en mogelijk voor het MFC deel. Ook de rollen van Coloriet, de Meerpaal en FlevoMeer Bibliotheek worden betrokken bij de verdere invulling. De afspraken zullen in 2018 contractueel worden vastgelegd. Een gemeentelijke rol voor de sociale huurwoningen zou daarmee komen te vervallen.
Na het besluit afgelopen zomer is gestart met het bestemmingsplan en de stedenbouwkundige kaders. Een mogelijke door de kerk te initiëren ontwikkeling op de locatie 'Hoeksteen' zal daarbij waar mogelijk ruimtelijk worden afgestemd.
Op zijn vroegst zal begin 2019 worden gestart met de bouw.

Ontwikkeling fase 2 MFG Biddinghuizen

In 2017 is gewerkt aan de uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst. Dit houdt in, dat er een ontwerp is gemaakt en een bestek is opgesteld, de aanvraag om een omgevingsvergunning is ingediend  en er een aanbestedingsprocedure door de Stichting MFG2 is ingezet. In haar vergadering van februari 2018 zal de raad worden gevraagd de financiering definitief van te stellen en borg te staan voor het aantrekken van een lening bij de BNG. Begin maart 2018 wordt de ondertekening van de realisatieovereenkomst verwacht, waarna de bouw kan worden voorbereid. De start wordt in het derde kwartaal van 2018 verwacht. Het gebouw kan naar verwachting begin 2020 in gebruik worden genomen.

Pioniersbarak

in 2017 is de grond verkocht voor de bouw van 16 appartementen direct naast de dierenweide. De locatie is inmiddels bouwrijp gemaakt. In overleg met het bestuur Recreatiepark Dronten (dierenweide en minigolf) is de planvorming voor de herinrichting van het gebied ter hand genomen. De bouw van de pioniersbarak maakt onderdeel uit van deze plannen. In 2018 kunnen dus stappen worden gezet te realisatie van de pioniersbarak.